Kropenatá hospodyně
se stále měkce třepal jako prdelka otylé dorostenky, ale při vší úctě, svedeme to na plynovou troubu, která prostě tentokrát nechtěla spolupracovat. No, nemusí jen ženy mít své rozmary, i trouba má někdy nárok.
V každém případě, pakliže se vám urodí nadlimitně malin, nejprve čile konzumujete čerstvé, později sice sbíráte, ale už tolik nezobete, pak zase sbíráte, ale už polykat odmítáte, a jakmile se dostanete do fáze, kdy s odporem sklízíte a už nevíte, co s tím, nastává správný čas zamrazit či udělat marmeládku. A tento osvědčený postup zvolila jsem i já.
Není potřeba číst sáhodlouhé návody, přece na tom nic není. Průměrně zdatný jedinec si poradí sám. Opláchnuté souplodí drobných peckovic (psali na wikipedii) vložíme do pánve, hrnce, kastrolu či jiného čerta, kde na mírném ohni začneme prohřívat. Ovoce pustí krásně sytě červenou šťávu. Hlavně do toho moc nedloubejte, aby se ty maliny moc nerozpadly. Na to jsem přišla až časem, ale ono je nejlíp, když si na takové poznatky přijde člověk sám, než aby si to jen jako troubelín přečetl v příručce Zavařujeme lehce a hravě. Jakmile už vám rozvařenina klokotá na plotně, připravte si cukr. Já teda použila obyč krupicový (z nouze ctnost) šmrncnutý zbytkem třtinového. Množství? Mno, od oka. Kdykoliv stačí ochutnat. Bude-li se vám zdát, že se hubička stále kroutí jako po požití citronu, stačí opět lehce přisypat. Ovšem pozor, nesmíme zapomínat, že se vše stále vaří a bublá, tudíž to logicky dost pálí. I když rčení praví, že poctivého nepálí, neodvažuji se tvrdit, že to platí paušálně, proto raději opatrně. Jestli se vám však bude zdát (jako že tento silný dojem jsem měla třeba zrovna já), že máte v rendlíku zaděláno jen na malé množství marmelády, přidejte už i tu zamrazenou grčku malin, kterou si syslíte v mrazáku od minulého týdne. Vložíme opatrně (a na tom bazíruju) do připravené lázně a necháme vesele pracovat. Pakliže jste ovšem tvor netrpělivý jako já, nesnažte se prosím po mém vzoru dloubat do velké zmrzlé hroudy vařečkou a to dosti hrubým, nešetrným způsobem. Také jsem se pokoušela celkově urychlit rozmrazovací proces. Znáte to. Dloubám, hledám skulinu, snažím se velký kus zmrzlého ovoce rozpoltit, hrouda se nechce vzdát, sotva se odrolí malý kousek, odpadá do bublající směsi. Použiji ještě hrubší sílu. Vrazím vařečku přesně doprostřed ledového kusu. Flák. Prsk. Mlask. Rozpadl se do vroucích malin s takovou razancí, že pokropil všechno kolem. Rázem jsem byla kropenatá já, pan sporák, kuchyň i zdi.
S klením a vyštěkáváním hrubých výrazů jsem dovařila laskominu, odstavila na plotně, lízla si báječné zrníčkové marmelády, rozhlídla se kolem a říkám si, že se stávají horší věci.
A jestli on ten puntík není v módě teď, tak on do ní zase brzo přijde…
Tereza Zelinková
Jak rajzovat na Usedom
Jelikož ani letošní rok nebyl výjimkou co se cest k Baltu týká, nutně jsem musela vyrazit na další z ostrovů, po nichž úd můj ještě neskotačil. Myšlena je tím samozřejmě noha. V plurálu. Nebudu jako ichtyl skákat týden po jedné...
Tereza Zelinková
Jak (ne)jezdit vlakem
Dávno tomu již, co jsem začala cestování brát nejen jako nutné zlo zastoupené dojížděním do ústavu vzdělávacího nebo pracovního. Sepsat všechny mé vlakové story, tak se Lojza Jirásek v hrobě obrátí.
Tereza Zelinková
Ode dneška na dietě!
Život je plný nástrah, číhají na nás všude, nevíte, zpoza kterého rožku na vás skočí jako klíště na prokrvený oud. Někdy stačí otevřít lednici, jindy peněženku a už lítáte v průšvihu.
Tereza Zelinková
Skandinávské okénko - Stockholm (díl druhý)
Druhé skandinávské okénko otevírám dnes nikoliv zlehka, nýbrž zhurta, neboť tohtodenní počasí bylo teplučké jak babiččin vlňáček a zadařilo se tudíž pochodit nemálo atrakcí. Vstup, dychtivý turisto.
Tereza Zelinková
Severní vítr je krutý aneb Stockholm volá (díl prvý)
Nejen chutným krmivem živ je člověk, nutná je i strava duševní a k té bez debat patří i obohacení ducha cestováním. Razím na sever.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká
Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...
Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert
Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...
V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun
V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...
Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo
Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...
Inspektor/ka – oblast vigilance zdravotnických prostředků
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Praha
- Počet článků 28
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 828x